ZOO Borysew

Kapucynka czarno – biała

Kapucynka czarno - biała

Kapucynka czarno-biała (Cebus capucinus)

Pochodzenie: Ameryka Południowa
Kapucynka czarno - biała

Kapucynka czarno-biała to inteligentna i ruchliwa małpa z rodziny czepiakowatych, zamieszkująca Amerykę Środkową i północną część Ameryki Południowej. Znana jest z dużej ciekawości, zręczności oraz umiejętności posługiwania się przedmiotami niczym narzędziami. Należy do najbardziej znanych gatunków małp Nowego Świata – często pojawia się w filmach, serialach i ogrodach zoologicznych.

Charakterystyka

Kapucynka czarno-biała zamieszkuje lasy tropikalne Ameryki Środkowej i północnej części Ameryki Południowej, szczególnie w takich krajach jak Kostaryka, Panama, Nikaragua i Kolumbia. Najczęściej spotykana jest w wilgotnych lasach deszczowych oraz suchych lasach liściastych.

Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Cebidae (Płaksowate)

Kapucynka czarno-biała to średniej wielkości małpa o długości ciała 30–45 cm (bez ogona), który dorównuje długością ciału i pełni funkcję chwytnego „piątego kończyny”. Waży zwykle od 2 do 4 kg. Samice są mniejsze 1,5-3 kg. Ma ciemne futro na ciele (brązowe do czarnego), kontrastujące z jasną – białą lub kremową – twarzą, szyją i barkami, co nadaje jej charakterystyczny wygląd przypominający kaptur.

Kapucynki białogłowe są wszystkożerne. Żywią się owocami, owadami, małymi kręgowcami, jajami ptaków, a także liśćmi i nasionami. Ich dieta zmienia się w zależności od pory roku i dostępności pokarmu w środowisku.

Kapucynki prowadzą dzienny tryb życia. Są bardzo inteligentne, aktywne i społeczne – żyją w grupach od kilku do kilkudziesięciu osobników. Wyróżniają się dużą zręcznością, wykorzystują narzędzia (np. kamienie do rozbijania orzechów) i potrafią współpracować w grupie. Komunikują się za pomocą dźwięków, mimiki i gestów.

Kapucynka czarno-białe nie jest obecnie zagrożona wyginięciem(VU - narażona na wyginięcie), ale lokalne populacje są narażone na utratę siedlisk wskutek wylesiania. W niektórych obszarach ich liczebność maleje.

  • Kapucynki słyną z wysokiej inteligencji – potrafią rozwiązywać problemy, używać kamieni i patyków jako narzędzi

  • W naturze stosują tzw. „zachowania higieniczne” – nacierają się liśćmi o działaniu owadobójczym

  • W wielu kulturach były trzymane jako zwierzęta towarzyszące i wykorzystywane do pomocy osobom niepełnosprawnym

  • Mają rozbudowany repertuar wokalizacji, a ich „język” zawiera dziesiątki różnych dźwięków

ZOO Borysew

Zobacz inne zwierzęta

Featured Image
Foka Szara
Zobacz
Featured Image
Oryks Szablorogi
Zobacz
Featured Image
Źółw Czerwonolicy
Zobacz
Featured Image
Ibis szkarłatny
Zobacz