ZOO Borysew

Gęś Krótkodzioba

Gęś Krótkodzioba

Gęś krótkodzioba (Anser brachyrhynchus)

Pochodzenie: Europa
Gęś Krótkodzioba

Gęś krótkodzioba zamieszkuje arktyczne tereny Islandii, Grenlandii i Svalbardu. Zimuje w zachodniej Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii, Holandii i Danii.

Charakterystyka

Gęś krótkodzioba zamieszkuje arktyczne tereny Islandii, Grenlandii i Svalbardu. Zimuje w zachodniej Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii, Holandii i Danii.

Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Gęsiowate (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Średniej wielkości ptak o szarym upierzeniu, różowym dziobie i różowych nogach. Ma charakterystycznie krótszy dziób niż inne gęsi.

Żywi się głównie trawami, ziołami i roślinami uprawnymi.

Tworzy duże stada, migrując na duże odległości. W okresie zimowym często żeruje na polach.

Gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern), choć lokalne populacje mogą być zagrożone.

- Gęś krótkodzioba ma jedną z najkrótszych tras migracyjnych wśród gęsi arktycznych.

ZOO Borysew

Zobacz inne zwierzęta

Featured Image
Krokodyl Nilowy
Zobacz
Featured Image
Ara Ararauna
Zobacz
Featured Image
Legwan Zielony
Zobacz
Featured Image
Lew Afrykański Biały
Zobacz